Со цел да се избегне појавата на бели наслаги на ѕидот, зачувувањето на атрактивен изглед и издржливост објекти, мора да ги почитувате правилата на ѕидот:

Препорачливо е да се користат инјекциска смеса (цемент PC 400-500) без адитиви. Тоа е подобро да се применуваат цемент направени во текот на летото. За да користите песок и вода содржат растворливи во вода, соли. Примена на "тешки" решение, избегнување на прекумерно разредување со вода (за мобилност решение не треба да биде повеќе од 7 mm). Не за да додадете до решение со адитиви. Се користи за " свежо подготвен раствор. За да се спречи употребата на вдлабнати шевовите. Максималната длабочина на споеви — до длабочина од chamfer (не повеќе од 3 мм длабоко во ѕидарија), види Сл. No. 1. Ваквото отклонување препорачуваме вршење со посебен rassevat (види Сл.2). Во изградбата на ѕидот и не дозволуваат ingress на малтер. Во контакт со решение на наредени " — се отстрани со сува четка или следниот ден, ги четка со вода. Не избрише пред ѕид во burlap вреќа. Секојдневно, по употребата, покривање на ѕидови со водоотпорен материјал (кров филц, филм, итн.). Избегнувајте замрзнување недовршена " во текот на своето целата дебелина. Во случај на неможност за изградба на покривот пред мразови — секогаш се кријат ѕидовите за зима со покривен материјал за да се спречи вода ingress во voids на тули и да стане натопени зглобовите во ѕидот. Поради презаситеност од тули со вода, проследено со повтори замрзнување и одмрзнување не е исклучена и flaking chipping делумно crock индивидуални тули се изложени на прекумерни презаситеност на вода.Од истите причини, тоа не е препорачливо да се користи на лицето свртени тули за ерекција на огради како цигла ограда сите рунда година oversaturated со влага и подложен на повторува замрзнување и одмрзнување (во сезона се повеќе од 100 пати), кој драстично ја намалува својата издржливост, предизвикува пукање и delamination на тула во ѕидот ограда. За огради препорачливо е да се користат тули со апсорпција на вода од 4-6%. За да се подобри трајност на структури се препорачува за лекување на површината на ѕидот hydrophobic течност. Gidrofobizatora импрегнација е препорачливо да го користите следниов редослед: а) пред поставување на предната површина на керамички тули натопи во gidrofobizatora течност за првиот ред на voids; б) по завршувањето на работата со спреј слој hydrophobic течни сува површина на ѕидот, додека целосната сатурација, со задолжително разнесени шевовите.Цвест на ѕидот и се карактеризира со обликот на неговата менискус (на надворешната површина на споеви). Формирање на менискус, со затворање на надворешниот дел од жица, со кои се подобрува силата карактеристики на цемент заеднички и на тој начин ја зголемува отпорноста цвест врнежи. Покрај тоа, различните форми на менискус, самите по себе, влијаат акцент на текстура на ѕидот. Така, вдлабнати отклонување (заоблени конкавна и конкавни dvukratny), се должи на игра на сенки, позитивно се нагласи секоја тула, давање на " максимална текстура. Спротивно на тоа рамен и криви шевовите се даде на ѕидовите повеќе униформа. Се препорачува заеднички дебелина од 8 мм. Максимална 10-12 мм. на подебели жица, толку повеќе спроводливост има ѕидови како и коефициент на спроводливост на заварување врз основа на цемент малтер е многу поголема од коефициент на топлинска спроводливост на керамички тули. Така, на пример, на дебелина 12 mm отпорност на топлина спроводливост лице brickwork се намалува кон ѕидовите со жица ширина од 8 mm со приближно 1.5-2% (приближно термичка пресметка). Менискус цвест формирана со посебен профил rassevat, со секое лежиште тип има свој совет.